Balettcipő

Piskóta talpú cipő: 

 

Ezt a fajtát inkább kezdők hordják, illetve gyerekek, akiknek még több talp-tartásra van szükségük.

A piskóta talp azt jelenti, hogy a cipőtalp lényegében egyrészes, így kényelmes viseletet biztosít a kezdő táncosoknak.

 

Csepp talpú cipő:

Ez a típus már egyértelműen a gyakorlottabbak lábbelije, akiknek erősebbek a boka és a láb izmaik.

A csepp talp kétrészes kiképzést jelent, tehát a bőrrész csupán a talp felső párnáját, valamint a sarkat fedi. Ennek köszönhetően a gyakorlottabb növendékeknek nagyobb rugalmasságot biztosít a próbák során.

 

Vásárlás

Természetesen ezeknek már több szín-, anyag-, és méret variációját találhatjuk meg a boltok polcain, vagy az internetes web áruházak kínálatában.


Érdemes lehet még az elején eldöntened, hogy feketét, fehéret vagy rózsaszín balettcipőt szeretnél vásárolni.

Ne felejtsd el, hogy a balettcipőnek más a méretezése, mint egy futócipőnek, így nyugodtan kérj segítséget az eladótól.

Gyakorlatban bizonyított, hogy felpróbálás nélkül nem ajánlatos cipőt „rendelni”.

Megvásárlás előtt próbáld fel, végezz el benne néhány balett mozdulatot, hiszen órán, segítenie kell a mozdulatok precíz végrehajtását. Szinte zokniként kell simulnia a lábadra.

Ne légy bátortalan, mindenki így csinálja. Gondolj bele, hogy eddigi utcai cipővásárlásaidnál, mennyit kell válogatni mire a megfelelő cipőt megtalálod, ahány lábméret, annyi lábforma.

Annyiban szerencsés a dolog, hogy a balettcipő alapesetben nem jobb vagy ballábas, hordás közben alakul ki, és formálódik a lábra. Már a második alkalommal is célszerű ugyanúgy felvenni a cipőt, így hamar a lábra formálódik, és egyre kényelmesebbé válik.

.

.

Tisztítás

A cipőt nem „szokás” mosni, ha rendszeresen hordod, és intenzíven dolgozol benne órán, akkor jellemzően 1-3 hónap alatt elkopik, hiszen folyamatosan dörzsölődik a talajon, megvédve a bőrödet a sérüléstől.

A hivatásos balett művészek, akár 2 pár cipőt is elhasználnak egy balett előadás alatt.

Ha mégis ki szeretnéd mosni, akkor csak egy finom mosószeres áztatást, és kinyomkodást (szinte hideg vízben) javasolunk, és levegőn szárítást. A mosógépben mosás, és a radiátoron szárítás tönkreteszi a balettcipőt, főleg a hasított bőrtalp, aminek nem tesz jót az ilyen kezelés.

 

Kellék

El kell fogadni, hogy a balettcipő egy kellék arra, hogy Te a balett órán megfelelően tudd visszaadni a tanult mozdulatokat, és komfortosan érezd magad, a cipőnek ezt a célt kell szolgálnia.

Hogy ez a cél megvalósuljon, nem mindegy hogy hol vásárolod meg. Ezért ajánljuk a szakboltokat, és a nevesebb márkákat.

A híres balett kellék gyártók csak ezek gyártásával, és fejlesztésével foglalkoznak.

Ezekben a szakboltokban hozzáértő eladókkal találkozhatsz, akik segítséget nyújtanak a neked megfelelő cipő kiválasztásban.

 .